INTENZIV RAZSVETLJENJA

V Sloveniji to tehniko poznamo kot Intenziv gnoze že 30 let, v prostor tedanje Jugoslavije pa jo je prinesel in razširil Živorad Slavinski, raziskovalec in avtor številnih knjig ter tehnik samozdravljenja, kot so Excalibur in PEAT. Ta se je svojega prvega intenziva udeležil leta 1979 v Londonu. Sama se spominjam svojega prvega Intenziva razsvetljenja pred približno 20 leti ob Bohinjskem jezeru, ki je bil v primerjavi s kasnejšimi delavnicami v Italiji izpeljan precej amatersko,  a vendar je ta, kot meč ostra meditacijska tehnika, zarezala globoko v podzavest in v njej marsikaj premaknila… še danes se spomnim numinozne izkušnje, ki me je doletela iznenada in povsem razblinila običajno zavedanje ločenosti notranjega in zunanjega sveta in me preplavila z nekakšno vizijo velikega čarovnika Mayana in njegovih niti ustvarjanja iluzije, ki jih plete skozi univerzum. V trenutku mi je postalo več kot samo jasno, da sem kreator svoje usode in da imajo moje besede, misli in dejanja nevidno moč, ki tke niti iluzije uma.
Intenziv razsvetljenja je tako meni, kot marsikateremu udeležencu olajšal neposredno izkušnjo resnice, ki je cilj vsakega duhovnega iskanja. Dejanske izkušnje mnogih udeležencev govorijo o globoki psihološki transformaciji, ki jo prinaša aktivno in intenzivno iskanje nespremenljivega centra, ki ga lahko spoznamo zgolj z notranjimi čuti, prečiščenimi zaspanosti, grobosti in navezanosti.  Tradicionalni budizem v ta namen poudarja pomen sedeče meditacije v tišini, kjer sadhaka prečisti svoje čute in doseže razsvetljeni um ter stopi na pot budnosti, kot jo je učil Buddha
Tisto, kar je revolucionarno v novi tehniki in je omogočilo, da udeleženci Intenziva v kratkem času prehodijo dolgo pot proti Sebi, pa je bila inovacija, s katero je ustanovitelj Intenziva razsvetljenja Charles Berner leta 1968 obogatil klasično Zazen tehniko in jo tako približal zahodni mentaliteti. Na podlagi svojega opazovanja in razmišljanja o meditativni praksi je prišel do ugotovitve, da zahodni človek potrebuje več komunikacije, kot je bilo to običajno v tradicionalnem zen budizmu, ki se izvaja v tišini strmeč v prazno steno.  Zato je meditaciji dodal neposredno komunikacijo svoje izkušnje osebi, s katero delamo v paru in postane nevtralna priča našega iskanja , kakor paramatma ali nadduša, ki je priča vsega.
Cilj zen meditacije je neposredna izkušnja resnice, ki se odraža v čudovitih zen zgodbah, ki znajo slikovito opisati običajnemu umu nedoumljivo srž skozi koane ali izreke, ki služijo za pripomoček pri iskanju. Ena najbolj znanih zen zgodb je zgodba o udomačevanju bika, ki razsvetljeni um primerja z udomačenim volom, katerega si mora človek pridobiti s pogumnim premagovanjem težavne poti, polne nevarnosti in preizkušenj. V 12. stoletju se je na Kitajskem pojavil zapis tako imenovane »Pastirske zgodbe« v obliki 10 slik, ki govori o tem, kako najti in ukrotiti bika in ga udomačiti v poslušnega in dobrovoljnega vola, danes pa jo najbolje poznamo kot Kakuanovo zgodbo, ki predstavlja 10 korakov na poti zena. Eno najbolj pristnih interpretacij tega starodavnega budističnega besedila je podal Osho in je objavljena v knjigi The Search: Finding your inner power, your potential.  Ravno Osho in krog njegovih učencev je posodobljeni tehniki vlil novo življenje,  znanje in vrsto terapevtskih pripomočkov, ki osebi pomagajo pri opuščanju starih vzorcev in napetosti, zato se lahko tri dni takšnega intenzivnega umika spreobrne v dolgo potovanje vase, kateremu se lahko udeleženec v celoti prepusti če ve, da je za vse njegove življenjske potrebe odlično poskrbljeno.
Tridnevni umik v tišino, naravo in vase je lahko za začetnike v meditaciji naporen, tisti, ki pa imajo nekaj izkušenj z meditativnim opazovanjem sebe, pa znajo skrajno uživati in se osvoboditi spon, ki nas ločujejo od izvora življenjske energije, ljubezni in ekstaze.  Na tridnevnem umiku iz zunanjega sveta se tako zvrstijo pekel in nebesa, ljubezen in sovraštvo, bolečina in užitek, dotaknemo se zdaj neba in zdaj dna, po vijugavih poteh in labirintih, ki jih spleta naš um zato, da bi zagrabili njegov izvor tako, kot Kakuan prime bika za rep in ga potem, ko se privadi nanj, lahko zajaše.  
In kakšen je učinek takšnega intenzivnega, včasih napornega, včasih lahkotnega iskanja? Čas, ki ga posvetimo sebi ni nikoli izgubljen, kadar pa intenzivno usmerimo svoje moči v iskanje, sta čas in energija, ki smo ju vložili večkratno poplačana. Trenutki svetlikanja, ki se pojavljajo na poti, so tako močni, da lahko za nekaj časa popolnoma razblinijo temo, ki je posledica neznanja oziroma pomanjkanja pravega znanja o Sebi, gnoze ali neposredne izkušnje resnice. Ti trenutki se vsidrajo v našo podzavest tako globoko zato, ker so povezani s samim izvorom in predstavljajo  spomin naše duše, ki ni umrljiva. Prav zato nam lahko takšen intenziven umik vsaj pomaga odvreči prtljago, ki jo nosimo s seboj in nam otežuje korak, da bi se zatem vrnili v življenje prerojeni kakor prebujena speča princeza, z novo energijo in močjo ukročenega bika.

Intenziv spoznanja je delavnica, ki jo bomo od 1-3. maja 2015 izvedli v zavetju narave na Magolniku, kjer nas čaka razcvetena majska pomlad, obilo svežega zraka, sprehodov, aktivne meditacije, okusna in uravnotežena vegetarijanska hrana ter ekipi Holistične akademije in Hiše na Magolniku, ki bosta poskrbeli za udobje in organizacijo delavnice. Tri dni bomo namenili intenzivnemu odkrivanju duše in iskanju skritih zakladov vedenja, zdravja, miru in notranje sreče, ki jih prinaša poglobljena meditacija ali dhyana, pa čeprav se bomo dvignili samo malo nad Zasavje (več).