Predstavitev

Holistična psihosomatika je znanost zdravljenja človeka kot celote telesa, uma in duha. Holistična psihosomatika se osredotoča na zdravljenje vzroka bolezni, ki vključuje ozaveščanje svoje resnične narave in osvobajanje pridobljenih psihosomatskih vzorcev. Holistična paradigma pravi, da je »celota več kot le seštevek različnih delov«. Središče človeka je duhovna duša, njen notranji izraz je zavest, njena zunanja obleka pa fizično-energetsko telo, zato holistična psihosomatika temelji na prebujanju, čiščenju in kristalizaciji zavesti in s tem vsebin v našem podzavestnem umu. To prinaša osvoboditev v podzavestne vzorce ujete energije, ki jo lahko uporabimo za samozdravljenje, osebnostno rast in odpiranje življenjskim priložnostim.

Ciklus preobrazbe  
Najpomembnejša točka zdravljenja v holistični medicini je prebujenje globalnega zavedanja sebe. S pomočjo različnih tehnik ponovno povezujemo telesne, čustvene in psihološke energije z enkratno izkušnjo zavedanja sebe in na ta način dosežemo notranje in zunanje, telesno in duševno ravnotežje. Delo na sebi poteka v naravnih zaporednih korakih:
  1. ZAVEDANJE DEJANSKEGA SLABEGA STANJA:  osebna rast se začne z zavedanjem svoje razdvojenosti, omejenosti, pogojenosti in upora telesa, zato začnemo iskati globoko osebno preobrazbo. Terapevt ali holistični delavec vam z različnimi tehnikami pomaga ozavestiti vaše dejansko stanje in pridobiti nova orodja za izboljšanje vašega psihofizičnega počutja. To je nujen vzvod za začetek premagovanja telesne-energijske, čustvene in umske okrnjenosti.
  2. NEGATIVNO DELO NA SEBI: PREPOZNAVANJE IN OSVOBAJANJE PRIDOBLJENIH VZORCEV: prepoznavanje individualnih in kolektivnih negativnih vzorcev v podzavesti, razstrupljanje telesa, čustev in uma skozi opuščanje naučenih programov, ki nas omejujejo pri iskanju naše resnične narave. To je najbolj kritična faza osebne rasti, saj zahteva mobilizacijo veliko energije, ki je ujeta v vzorcih. Predvsem s sproščanjem negativnih čustev se sprostijo velike količine energije, ki je bila pred tem zamrznjena v telesu-umu in nedostopna, sedaj pa postane bistveni del posameznika, na razpolago za osebni razvoj in rast.
  3. POZITIVNO DELO NA SEBI: PREBUJANJE IN RAZVOJ ČLOVEŠKIH POTENCIALOV: ključnega pomena je prebujanje zavedanja o sebi - "kdo sem". Večina oseb se zaveda tega, kar počnejo v življenju, le redki pa se zavedajo svoje globoke osebne narave. Najpomembnejše orodje za raziskovanje sebe je meditacija, ki nas pripelje do neposredne izkušnje notranje tišine in odsotnosti misli. Pri tem ne smemo prave meditacije zamenjati z mentalnimi tehnikami vizualizacije, pozitivnega razmišljanja, molitve, preteklih življenj, ki sicer dokazano zmanjšujejo stres, a ne pripeljejo do prebujanja duše.
  4. ZAVEDANJE ENOSTI - GLOBALNO ZAVEDANJE SEBE: po vzporednem pozitivnem in negativnem delu na sebi, se globalno zavedanje sebe razvije spontano. Vsakodnevno prepoznavamo in doživljamo svojo globljo naravo, ponovno odkrivamo svojo dušo, svoj višji jaz, posledice pa so očitne tudi za naše telesno in duševno zdravje - uravnotežitev, okrepitev imunskega sistema in ozdravitev psihosomatsko pridobljenih težav.
Diagnostika, svetovanje in zdravljenje v Holističnem centru RASIKA 

Beseda 'rasika' v sanskritu pomeni osebo, ki okuša 'raso' - duhovno ekstazo in duhovna, neminljiva čustva, nasprotno od zemeljskih čustev, ki so minljiva in neresnična, kakor odsev svetlobe na površini vode. 'Rasika' je vsakdo, ki živi v stiku s svojo resnično naravo. 
Programska in idejna zasnova Holističnega centra Rasika temelji na učenju in izkušnjah Mednarodnega središča za holistično in psihosomatsko medicino Villaggio Globale iz Italije, ki je vodilno v raziskovanju razvoja zavesti in celostne znanstvene paradigme. Sodelujemo z nekaterimi drugimi vodilnimi centri in organizacijami, kot so Integral Being Institute iz Avstralije in Evropska jogijska zveza. 

Naše storitve so namenjene vsem, ki želijo narediti nekaj zase in izboljšati svoje psihofizično počutje, ki si želijo sistematičnega dela na sebi, strokovnega svetovanja in pomoči. Poleg skupinske vadbe in individualnih ajurvedskih in psihosomatskih tretmajev, vam nudimo osebni življenjski "coaching" in vrsto delavnic v okviru celoletnega izobraževanja Holistične akademije. 


Mentor:

Diana P. Cimprič,
plesalka, vaditeljica in učiteljica joge, psihologinja, magistra psihosomatike je svoje življenje posvetila raziskovanju povezave telesa in uma, ki jo je pripeljala na pot intenzivnega duhovnega raziskovanja. V svojem delu združuje tradicionalne sisteme holistične medicine, sodobne pristope psiho-energetskega zdravljenja in osebnega coachinga, meditacijo in filozofijo, ki jih je izpopolnjevala na številnih izobraževanjih v tujini in s številnimi svetovno priznanimi terapevti in učitelji. 
Izobrazba: dipl. univ. psihologinja (Filozofska fakulteta v Ljubljani), magistra celostne psihosomatike (Accademia Olistica di Bagni di Lucca, Italija), raziskovalna naloga 'Od dihanja do zavedanja' (Univerza v Sieni, Italija), osebni coaching (Integral Being Institute, Verona, Italija), ajurvedski terapevtski tretmaji (Associazione Surya, Milano, Italija), predstavnica Evropske jogijske zveze v Sloveniji.

Zunanji sodelavci:
Damir Devčič, ajurvedski tehnik Maharišijeve ajurvedske akademije
Krishna das, učitelj nada mantra joge in energetske joge, mojster indijskih klasičnih inštrumentov