OSHO O NADABRAHMA MEDITACIJI

To je meditacija na mantro, mantra pa je ena najmočnejših poti. Zelo enostavna, a neverjetno učinkovita – med izgovarjanjem mantre ali zvoka začne celo telo vibrirati; še posebej možganske celice. Če je pravilno izvedena, celotne možgane prežame vibracija, in prav tako celo telo. Ko začne telo vibrirati in je um že izgubljen v mantranju, se oba med seboj uskladita. Pride do harmonije med obema, ki je navadno ni – ponavadi gre telo po svoje, um pa v svojo smer; medtem, ko telo nadaljuje z obrokom, um kar nekaj razmišlja; telo hodi po cesti, um pa skače med zvezdami. Skoraj nikoli se ne srečata – hodita po različnih poteh in ostajata ločena. Vi pa ste tretji element, niste ne telo ne um, zato vas ta dva vlečeta vsak na svojo stran – počutite se razcepljeni, nepopolni. Ko se um in telo povežeta, se osvobodimo obeh – ne vlečeta nas več vsak v svojo stran in naša duša lahko zadiha. Mantranje tako zelo okupira naš um in telo, da se lahko duša enostavno izmuzne obema in postane priča – opazuje igro telesa in uma. Ko sta telo in um pijana od mantre, duša začne svoj ples. Kadar delate Nadabrahmo, postanite priča.
To je tudi pravi pomen angleške besede 'ecstasy', ekstaza – stopiti ven, stopiti ven in opazovati  z distance. To je tišina in blaženost in blagoslov obenem. To je vsa skrivnost izgovarjanja mantre in zato je ta tako razširjena v vseh religijah. Vendar obstaja tudi nevarnost! Če ne izstopite ven iz kroga telo-um, ne postanete priča, potem ste zgrešili poanto. Če se opijanite skupaj s telesom in umom, potem mantranje postane opijanjanje in ima zgolj pomirjevalni učinek – lažje boste spali, to je pa tudi vse. Mantranje je tako krasna stvar, da bi se najrajši izgubili v njej. Če se izgubite, uživate v ritmu, notranjem ritmu, všeč vam je in to je lepo – a je kot droga, kot da bi bili na tripu. Zvočna mantra v telesu ustvari določene kemijske spremembe, ki niso nič drugačne od tistih, ki jih povzroči kajenje marihuane ali LSD. Nekega dne bodo znanstveniki to odkrili. Enako je s postenjem. Po sedmem ali osmem dnevu postenja, se človek počuti izredno lahek, vitalen, zadovoljen brez kakšnega posebnega razloga, navdušen – vse njegovo breme je izginilo. V telesu je prišlo do določenih kemijskih sprememb.
Sam sem močno proti LSDju, kot tudi proti postenju. In če se mantra uporablja za opijanjanje, sem tudi proti njej. Zapomnite si, da mantro ne uporabljate kot sredstvo za opijanjanje vašega bitja. Naj opijani um in telo, a duša naj se izmakne temu, še preden se opijani tudi sama. Ne pozabite, meditacija pomeni zavedanje!

Osho