TVOJE TELO, TISTA ZAPUŠČENA HIŠA

Body House, E. Scott
V tem trenutku in na tem mestu, kjer si sedaj, stoji hiša in na njej tvoje ime. Ti si njen edini lastnik, a si davno tega izgubil ključe. Zato že dolgo časa nisi stopil vanjo in jo poznaš samo od zunaj. Ne živiš v njej. Ta hiša, v kateri so shranjeni vsi tvoji spomini, tudi tisti najbolj skriti in oddaljeni, je tvoje telo.
Zidovi ne slišijo, radi rečemo. A v hiši tvojega telesa stene čutijo - vidijo, slišijo, okušajo, vohajo in tipajo. Stene, ki poznajo vse podrobnosti tvoje življenjske zgodbe in ničesar niso pozabile, so tvoje mišice. Okorelost, krči, telesna slabost in bolečine v mišicah ob hrbtenici, vratu, v rokah, preponi, srcu, celo obrazne mišice in mišice spolnih organov, govorijo zgodbo tvojega življenja od rojstva do danes.
Ne da bi vedel, si od prvih dni življenja dalje reagiral na pritisk družine, skupnosti, družbe. "Lepo se drži. Ne prijemaj tega. Bodi priden. Postavi se zase. Kam si odplaval?" Prilagodil si se najbolje, kar si znal in popačil samega sebe. Namesto energije tvojega telesa, harmonične, dinamične in radostne po naravi, si zgradil tuje telo, ki ga ne moreš sprejeti in ga globoko v sebi zavračaš.
Tako je življenje, praviš, ne gre drugače. Jaz pa pravim, da lahko gre drugače in samo ti lahko narediš spremembo. Nikoli ni prepozno za srečno otroštvo, pravi moder človek. Nikoli ni prepozno, da se osvobodimo programov iz preteklosti, sprejmemo svoje telo in odkrijemo možnosti, o katerih se nam nikoli ni sanjalo. Živeti pomeni neprestano se rojevati. In ne vsakodnevno umirati po koščkih in se prilagajati strukturi sodobne družbe, popolnoma odtujene od življenja in narave.
Body, Alex Grey
Svoje zdravje, dobro poźutje, varnost in zadovoljstvo zaupamo v roke zdravnikom, psihiatrom, arhitektom, politikom, gospodarjem, možem, ljubimcem, otrokom. Odgovornost za svoje življenje in telo prepuščamo drugim ljudem, ki si te odgovornosti ne želijo ali pa za njimi stojijo inštitucije. Kot odrasli počnemo enako kot takrat, ko smo bili v podrejeni vlogi otroka in smo čakali na dovoljenje staršev, da bi lahko živeli svoje življenje. Odrečemo se svoji svobodni volji in avtonomiji in postanemo del sistema moči, v rokah tistih, ki so nad nami. Zakaj ljudje toliko govorimo o svobodi? Ker se počutimo zasužnjene. Samo tisti najbolj budni izmed nas se zavedajo, da so se sami odločili tako. In kako bi lahko bilo drugače, če že od samega začetka dalje ne posedujemo niti svoje prve hiše, svojega telesa?
A vendar lahko zopet najdemo ključe, ki odpirajo vrata energije v telesu, se naselimo v njem in prebudimo življenjsko energijo, zdravje in individualnost.
Vendar kako? Vsekakor ne tako, da svoje telo vidimo kot stroj, ki se sem in tja pokvari in je sestavljeno iz različnih ločenih delov (glave, hrbtenice, nog, živcev...), ki imajo vsak svojega specialista, ki slepo prevzame odgovornost za njegovo zdravje. In tudi ne tako, da se sprijaznimo enkrat za vselej s tem, da smo "živčni", "nespečni", "zaprti" ali "slabotni". In niti ne tako, da se poskušamo okrepiti s telovadbo, ki razgiba samo telo in ga vidi kot stroj, ki ga je potrebno ukrotiti in zdresirati.
Mi smo naše telo. Telo je naša edina resničnost, na podlagi katere smo lahko objektivni. Ne brani se inteligence, čustev, duše, temveč jih gosti in vključi vase. Kadar se začnemo zavedati svojega telesa, se nam odprejo vrata, ki peljejo naravnost do našega bitja... kajti telo in duša, psihično in telesno, tako kot šibkost in krepost ne predstavljata razdvojenosti resničnega bitja, ampak njegovo enost. 
Taringa, Alex Grey
Ko izkusimo to enost telesa in duše, se šele lahko nehamo po nepotrebnem izčrpavati, prehitro se starati in izgubljati v težkih situacijah. Brez sramu si dopustimo sneti masko z obraza, oblačila iz telesa in našo stalno karakteristično držo. V trenutku lahko nehamo živeti "kakor da" in imamo ves pogum, da smo takšni, kakršni smo. Šele ko začnemo živeti skupaj s svojim telesom in ne proti njemu se lahko znebimo različnih bolezni, od nespečnosti do slabe prebave. Naši čuti se bodo odprli, naše zaznave izostrile in našli bomo izpolnjenost v svoji lastni individualnosti, ki radostno deluje v skladu s celotno naravo. Naše intelektualne zmožnosti se povečajo, lahko se znebimo slabih in trdovratnih navad, sprostimo tiste mišice v telesu, ki so kronično napete, prekinemo avtomatično instinktivno vedenje in pridobimo spontanost, verodostojnost in učinkovitost. Z zavedanjem sebe skozi zavedanje svojega telesa smo kakor atleti, ki se v vsakem trenutku zanesejo na ravnote§je, moč in lepoto svojega telesa.