AJURVEDA IN ZIMA

Ajurvedska mantra pravi, da 'enako okrepi enako', zato se pozimi izogibamo živilom, ki odražajo značilnosti Kapha konstitucije, ki prevladuje pozimi: hladno, vlažno, lepljivo, mastno in sladko.
Prehladi, sinusitis, alergije, depresije in pomanjkanje motivacije, pridobivanje telesne teže in lenoba so znaki neravnovesja Kapha doše v telesu. Ta se pogosto zadržuje v dihalnih organih in pljučih in povzroča različne tovrstne težave. Nasya karma je ajurvedski tretma, ki pomaga izločiti nakopičeno sluz iz dihalnih organov, obnosnih votlin in glave z aplikacijo medicinskega ajurvedskega olja skozi nosnice, katerega pozimi še posebej priporočamo, vključno z gibanjem na svežem zimskem zraku, ki bo pognalo organizem v polni tek. Pomanjkanje gibanja, aktivnosti in motivacije so tisti notranji sovražniki, s katerimi se moramo soočiti pozimi.

Nekaj koristnih nasvetov, ki nam lahko pomagajo preprečiti neravnovesje Kapha doše to zimo:
Prehrana:
Omejeno uživanje žita in mlečnih izdelkov nam bo pomagalo premagati lenobo in telesno apatijo. Idealno bi bilo, če bi namesto riža in pšenice uživali ječmen, ajdo, koruzo, rž in proso. Omejimo tudi uživanje oreščkov, ki so težko prebavljivi, mastni in sladkega okusa. Iz prehrane pozimi izločimo paradižnike, kumarice in bučke in uporabljamo sezonsko zelenjavo z grenkim okusom, kot je brokoli, radič, endivja, regrat, zelje, brstični ohrovt in ohrovt.
Pozimi uživajmo v grenkih, pikantnih in trpkih okusih, ki nam bodo pomagali preprečiti kopičenje Kaphe v telesu. Še posebej priporočljiva v tem hladnem zimskem času je uporaba začimb, ki grejejo telo in dvigajo prebavni ogenj: rimski kumin, koromač, grško seno, črni poper, kajenski poper, kurkuma, kardamom, cimet, klinčki in ingver. Še posebej ingverjev čaj, ki ga pijemo uro po glavnih obrokih, nam pomaga ohraniti zdrav apetit, prebavo in odpornost telesa. Kadar imamo težave z želodcem in druge težave, ki so posledica pitta neravnovesja, ne pijemo ingverjevega čaja.
Čeprav december ni najbolj naklonjen ajurvedski prehrani, pa se je priporočljivo izogniti prekomernemu uživanju sladic ter mastne hrane, saj ta okrepi Kapha došo v organizmu, s tem pa znane težave z odvečnimi kilogrami, katerih se ni lahko znebiti.

Življenjske navade:

V zimskem letnem času, ko primanjkuje sončne svetlobe, je predvsem priporočljivo ohranjati vsakodnevno rutino. Dan lahko začnemo s toplim napitkom z limono in medom, ki pospeši čiščenje telesa, vendar pazite, da voda ne bo prevroča, saj med v vroči vodi postane toksičen za telo.
Izberite si nekaj vsakodnevnih jutranjih vaj, kot so jogijski pozdrav soncu, či gong, tai či in podobno, ki bodo pomagale odganjati zimsko zaspanost organizma. Zaradi hladnega vremena se telo nagonsko skrči, zato je odlična rešitev, ki nam na prijeten način pomaga ohranjati telesno vitalnost, pogosta masaža, ki sprosti zakrčene mišice in revitalizira celo telo.
Namesto prekomernega uživanja decembrskih dobrot in pregreh, ki poleg mraza, pomanjkanja gibanja in svetlobe, povečajo našo občutljivost za kopičenje sluzi v telesu, predvsem v pljučih in dihalnih organih, bi bilo za organizem idealno, če bi ga nahranili s svetlobo in toploto ognja, ki ga v tem letnem času primanjkuje.
Kadar nimamo teh možnosti, si lahko svetlobo in toploto pričaramo z svetlimi in toplimi barvnimi odtenki oblačil ali v našem domu, oborožimo pa se lahko z vonjem eteričnih olj citrusov, limonske trave, evkaliptusa, rožmarina, in drugimi vonji, ki nas ogrejejo in poženejo energijo po telesu, ali se razvajamo ob kaminu...

Vadba:
Pozimi je predvsem pomembna rutina, vadba in aktivnost, s katerimi premagamo letargičnost in prenajedanje. Dovolj je, da si izberemo nekaj jogijskih položajev in jih vztrajno vadimo, dovolj je lahko že jogijski pozdrav soncu, če ga izvajamo redno in zavzeto.

Od naprednih jogijskih praks je odličen ognjeni dih , kjer z intenzivnim dihanjem s trebušno prepono dvignemo raven energije v organizmu, prav tako pa je odličen tratak ali zrenje v plamen sveče, s čimer spodbudimo delovanje češarike v možganih, ki ima tendenco, da z leti in nenaravnim načinom življenja, vedno bolj slabi. Odgovorna je za izločanje melatonina in serotonina, ki sta ključnega pomena za telesno dobro počutje, dober spanec in dober imunsko obrambni sistem telesa.