SIVKA - DAR BOGOV

Prava sivka (lat. Lavandula angustifolia) si je zaslužila svoje latinsko ime zaradi svojih zdravilnih lastnosti. Na te nas najprej spomni njena vijolična barva, ki je barva kronske čakre – središča, kjer se srečamo z univerzalno modrostjo oziroma središče, skozi katerega višji vplivi prihajajo v stik z našim telesom in duhom. Vijolična barva je mešanica modre barve psihičnih zmožnosti in rdeče barve nagonov, zaradi česar ljudsko izročilo pravi, da so bogovi ustvarili sivko za zdravljenje telesa in duha.
Še več, sivka nam pomaga doseči duhovno in telesno skladnost, h kateri vsi težimo tako, da nam pomaga očistiti telo in um strupov, ki vsakodnevno prodrejo v nas z vseh strani. Na tej točki pridemo do izvora latinskega imena lavande, ki prihaja od glagola 'lavare', kar v prevodu pomeni 'umivati, spirati'. Cvetove sivke so že v starem veku uporabljali v kopelih zaradi čiščenja telesa in duha. Filozof Diogen, znan po svoji modrosti, je v svoja stopala vtiral sivkino olje. Na ta način povezujemo nižja energetska središča z višjimi in omogočamo pravilen pretok energije ter skladnost telesa in duha.
Že približno 2500 let se ta sredozemska grmovnata rastlina, polna eteričnega olja, uporablja pri zdravljenju in lajšanju težav zaradi notranjih in zunanjih obolenj, zahvaljujoč svojemu pomirjevalnemu učinku pa odlično deluje na psiho in psihične težave, kot so nespečnost, depresija in anksioznost.
Stari Rimljani so sivko dodajali v vodo za pranje perila, kar je zelo modro, če upoštevamo njeno antiseptično in antibakterijsko delovanje, še posebej pa se je izkazalo učinkovito za pranje perila ranjencev v številnih vojnah. V času, ko je po Evropi divjala kuga, so se mnogi rešili gotove smrti tako, da so med socialnimi stiki zaščitili usta in nos z robcem, namočenim v sivkino vodico. Sivko so v velikih količinah uporabljali tudi v obeh svetovnih vojnah, ob pomanjkanju drugih dezinfekcijskih sredstev.
Sivka pomaga pri odpravljanju bolečin in pomaga pri revmi ter bolečinah v mišicah, njen vonj pomirja, sprošča in odpravlja občutek napetosti, zato lahko sivkino eterično olje s pridom uporabimo pri masaži. Eterično olje sivke je eno od redkih eteričnih olj, ki ga lahko nanašamo neposredno na kožo, prav tako pa spodbuja regeneracijo in je zato odličen pripomoček za celjenje ran, brazgotin in opeklin.
Eterično olje sivke lahko uporabimo za inhalacijo tako, da nekaj kapljic eteričnega olja kapnemo v vrelo vodo. Na ta način bomo prečistili in dezinfecirali dihalne poti ter osvežili celoten organizem. Sivka je odlično pomagalo pri zdravljenju gljivičnih in bakterijskih infekcij kože. Uporablja se v kozmetični industriji in v številnih parfumih, uporabimo jo lahko tudi kot afrodiziak, enako naj bi jo uporabila tudi Kleopatra pri svojem zapeljevanju Julija Cezarja in Marka Antonija. Kot začimbo jo uporabljamo v sladkih in slanih jedeh. Iz nje skuhamo okusen čaj, ki nam pomaga pri uravnavanju težav živčnega izvora. 

Igor Kunštek