ŠENTJANŽEVO OLJE


Začetek poletja je čas za nabiranje šentjanževke in priprave šentjanževega olja. Prav na dan poletnega solsticija, na prvi poletni dan, razvije najmočnejšo energijo in magijsko moč. Ljudsko se zato imenuje roža svetega Janeza (Krstnika).
Priprava:
Šentjanževo olje je eden od redkih maceratov, ki ga delamo iz sveže rastline. Pripravimo ga v kakovostnem, hladno prešanem olivnem olju. Postopek priprave je enostaven:
1. Cele rastline položimo v večji steklen kozarec – več kot jih je, bol kakovostno bo olje.
2. Rastline prelijemo z oljem, kozarec zapremo in ga pustimo, da stoji na soncu.
3. Po 40-ih dneh odcedimo macerat in z roko iztisnemo ostanek olja iz rastlin. Olje shranimo v temnem prostoru, nikoli v hladilniku.
4. Po nekaj dneh se naredi usedlina in macerat pazljivo odlijemo brez usedline. Kakovostno šentjanževo olje bo temno rdeče barve, ki včasih povleče celo na vijolično.

Značilnosti in uporaba:
Tako kot šentjanževka, tudi šentjanževo olje deluje proti bakterijam, virusom in gljivicam. Olje je bogato s hipericinom, tanini in flavonoidi, ki delujejo protivnetno in pomagajo pri celjenju ran oziroma pri epitelizaciji kože (nastajanju povrhnjice).
Znana je njegova uporaba pri lajšanju težav, ki nastanejo zaradi opeklin, zlate žile, vaginalnih infekcij, razširjenih žil, brazgotin, strij, aken, revme, putike ter vnetja mišic in živcev.
Šentjanževo olje je odlično proti dekubitusu – ranam, ki nastanejo zaradi dolgega ležanja. Gazo, namočeno v olje, moramo menjati večkrat dnevno. Zelo je priporočljiva njegova uporaba pri vnetjih mišic in živcev, težavah z revmo, išiasu, bolečinah v ledvenem delu hrbtenice, bolečih mišicah in putiki.
Šentjanževo olje lahko uporabljajo tudi nosečnice proti nastajanju strij in za perinatalno masažo trebuha, vendar nikakor ne smejo piti čaja iz šentjanževke!
Potrebno je povedati, da je šentjanževo olje odličen pripomoček za tako imenovane ženske težave, kot so gljivične infekcije maternice, vnetje jajčnikov in ciste. Apliciramo ga s pomočjo tampona, ki ga namočimo v olje in postopek ponovimo večkrat na dan.
V primeru operativnega posega zaradi raka dojke nekateri zdravniki priporočajo uporabo olja za lažje celjenje rane. Razlog za to prakso je spoznanje o antikancerogenem delovanju flavonoida (hiperin, kvercetin in rutin), ki so glavne sestavine šentjanževega olja.
Njegova uporaba se priporoča v primeru hemeroidov, čirov, razširjenih žil, herpesa, aken, brazgotin, vzdražene in opečene kože tako, da ga na prizadeto mesto vmasiramo večkrat na dan. Uporabljamo ga tudi za zdravljenje želodčne razjede tako, da dvakrat dnevno jemljemo žličko šentjanževega olja pred obroki.

Opozorilo:
Vedeti moramo, da je šentjanževo olje fototoksično, kar pomeni, da lahko v kombinaciji s sončno svetlobo povzroča opekline, ne glede na to ali ga uporabljamo zunanje ali uživamo oralno. Zato moramo biti zelo previdni in se glede njegove uporabe posvetovati s strokovno in usposobljeno osebo. S šentjanževim oljem ne smemo mazati svežih ran oziroma se moramo pri zdravljenju ran po operaciji posvetovati z zdravnikom.

Igor Kunštek