SIVKA ALI LAVANDIN


Prava sivka (Lavandula angustifolia)

Ste že kdaj na tržnici kupili vrečko sivkinih cvetov in jo uporabili proti moljem v omari? Kdor hodi v Dalmacijo je vsaj enkrat kupil stekleničko eteričnega olja na tržnici. Morda vas je kdo zmasiral z olivnim oljem z dodatkom eteričnega olja sivke? Je bila to res prava sivka?
Lavandin (Lavandula x hybrida)
Pri nas se kot eterično olje sivke pravzaprav prodaja eterično olje lavandina, znanega tudi pod imenom budrovka. Ta je hibrid oziroma križanec med pravo sivko (lat. Lavandula angustifolia) in širokolistno sivko (lat. Lavandula latifolia). Vzgojili so ga v Franciji, domovini prave sivke, z namenom večje odpornosti in donosa. destilacijo enega litra eteričnega olja sivke potrebujemo 150 kilogramov cvetov, medtem ko za izdelavo enega litra eteričnega olja lavandina zadostuje 50 kg cvetov – zato je velika razlika tudi v ceni.
Ozkolistna sivka (Lavandula latifolia)
Prava sivka in lavandin imata različno kemijsko sestavo in zato tudi drugače delujeta na organizem. Lavandin vsebuje do 7% kafre, ki ima močen vonj in daje lavandinu manj prefinjen in manj cvetličen vonj od eteričnega olja prave sivke. Prava sivka deluje pomirjevalno in jo lahko uporabljamo za zdravljenje opeklin ali pikov žuželk, medtem ko je lavandinovo eterično olje zaradi vsebnosti kumarina močnejši analgetik in ga uporabljamo proti bolečinam v mišicah ali proti revmatskim bolečinam, prav tako pa inhalacija z eteričnim oljem lavandina pomaga pri vnetju sinusov in grla.

Pri naslednjem nakupu eteričnega olja ne pozabimo, česa smo se naučili o razliki med lavandinom in pravo sivko.

piše: Igor Kunštek