REVMATOIDNI ARTRITIS

Revmatoidni artritis je kronična vnetna bolezen, ki prizadane predvsem male sklepe v dlaneh in stopalih. V nasprotju z obrabo sklepov, ki jo povzroča osteoartritis, revmatoidni artritis prizadane obloge sklepov in povzroča boleče otekanje, ki lahko posledično pripelje do deformacije sklepov in destrukcijo sklepnega hrustanca.
Revmatoidni artritis je avtoimuna sistemska bolezen, ki se pojavi takrat, ko imunski sistem napade lastne celice sinovialnega tkiva. Zaradi vnetne reakcije se sinovija stanjša, zaradi česar se obrabi hrustanec in kost v sklepu. Vezi in kite, ki držijo sklep v pravilnem položaju oslabijo in se skrčijo. Postopoma sklepi izgubijo svojo obliko in se deformirajo.
Poleg težav s sklepi, lahko ta bolezen prizadane tudi telesne organe – kožo, oči, pljuča in žile. Čeprav se lahko revmatoidni artritis pojavi v katerikoli starosti, se ponavadi začne po 40 letu. Bolezen prizadane več žensk kot moških. Ajurvedsko zdravljenje bolezni se osredotoča na preprečevanje simptomov in poškodbe sklepov.
Znaki in simptomi revmatoidnega artritisa lahko vključujejo:
-          mehke, vroče in otekle sklepe,
-          jutranjo togost sklepov, ki traja več ur,
-          trde otekline podkožnega tkiva na rokah,
-          utrujenost, vročino in izgubo teže
Spanje je zelo pomembno za sprostitev mišic. Skoraj vse voljne mišice so med spanjem neaktivne. Spanje spodbuja nekatere procese, kot so obnova in krepitev imunskega, živčnega, kostnega in mišičnega sistema. Pomanjkanje spanja povzroča umsko, čustveno in telesno utrujenost. Prav tako lahko zmanjša sposobnost višjih kognitivnih funkcij, zato je zelo pomembno, da je spanec globok in miren. Ajurveda odsvetuje jemanje uspaval za dober spanec. Skodelica toplega mleka pred spanjem je priporočljiva, odvisno od telesnega tipa. Masaža podplatov s sezamovim oljem lahko pomaga sprostiti organizem. Tudi nekatera zelišča, kot so brahmi ali baldrijan lahko pomagajo. Predvsem pa je koristna meditacija, ki deluje tako na telesni kot na duševni ravni. Vedno je bolj priporočljivo izboljšati slab spanec s spremembo življenjskega stila in prehrano. Uspavala naj bodo zadnja možnost za zdravljenje motenj spanja. Uravnotežena in raznolika prehrana je eden od ključev za zdravo spanje.