PRESNI SIRUP

Kot zdravilo za dihala ali okusen dodatek hrani lahko presni sirup pripravimo iz različnih zdravilnih in aromatičnih zeli. Sirup iz mete, melise ali cvetov vrtnice bo popestril sladice z eksotičnim okusom. Zaradi močne arome, ki se ohrani v sirupu, zadostuje že nekaj kapljic aromatičnega sirupa, ki ga pokapamo po sladici ali siru, da bodo naše brbončice zaplesale od veselja. Zato se ne ustrašite sladkorja v njem, zadovoljili se boste že z majhno količino. Vsekakor pa ga ne smejo uživati tisti, ki imajo neuravnovešeno pitta došo po ajurvedi.
Sirupi iz zdravilnih zeli pa so v glavnem namenjeni lajšanju kašlja, ki spremlja vnetja dihal ob prehladnih obolenjih in jih velikokrat uporabljam tudi pri težavah, ki nastanejo zaradi neravnovesja kapha doše. Zaradi svojega sladkega okusa so še posebej primerni za otroke. Zdravilne sirupe lahko pripravimo iz smrekovih vršičkov, ozkolistnega trpotca, cvetov regrata, jegliča, materine dušice, navadnega sleza, lučnika, komarčka in še česa. Seveda moramo poznati osnovno delovanje zeli. Sirup iz ozkolistnega trpotca, ki je bil nared v pičlih dveh tednih, na primer, pomaga pri izkašljevanju sluzi iz pljuč. Prav tako regrat, jeglič, slez in lučnik. Medtem ko ostale navedene zeli mirijo razdražena dihala in bronhije.
Recept je preprost, a vseeno zahteva izkušnje, zato ne obupajte če se vam prvič ne bo posrečil in bo kristaliziral zaradi prevelikega odmerka sladkorja. V velik steklen kozarec izmenično naložimo sloj zeli (na sliki je vrtna meta) in sladkorja. Začnemo z zeljo in končamo s slojem sladkorja. Kozarec dobro zapremo in ga pustimo na soncu toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi. Sirup odcedimo in shranimo v temnem prostoru.