Princip vate
je odgovoren je za vsako gibanje, od premikanja mišic do prenosa živčnih
impulzov in funkcije mišljenja. Vata dobesedno pomeni veter; suh in hladen
element, ki je lahko kreativen, kadar je uravnovešen ali pa kaotičen in
razpršen, kadar je neuravnovešen. Jeseni se ta princip poveča, zato je
pomembno, da si vzamemo čas in pripravimo svoje telo na počitek.
Velikokrat v
življenju pozabimo, kako pomemben je počitek za regeneracijo telesa in uma. Predvsem
globok spanec je ključnega pomena za obnavljanje
celic in je zato izrednega pomena pri preprečevanju in zdravljenju degenerativnih
bolezni, zato poskrbimo za naše spalne navade. Zaspimo najkasneje do enajste
ure in vstanemo pred sončnim vzhodom in užijemo nekaj trenutkov popolnega miru
preden se začne prebujati dan.
Nemiren
spanec, živčnost in vznemirjenost lahko najbolje preženemo z rutinskim
izvajanjem nekaterih ajurvedskih priporočil za zdravo jesen. Jeseni posebno
pozornost svojemu telesu in umu posvetimo v času sončnega vzhoda in sončnega
zahoda, ki nam omogočita uravnotežen prehod med dnevom in nočjo ter uravnotežen
prehod iz toplega in suhega poletja v hladno in vlažno zimo. V tem času je posebej
priporočljivo začeti z izvajanjem pranajame, lahkih telesnih vaj in meditacije.
Priporočljivi so jogijski položaji za
prizemljevanje in tisti, ki pomagajo k gibanju apana prane navzdol – koleno k
glavi, obrnjeni položaji, zasuki, počasni pozdravi soncu.
Jeseni nas
lahko hitro posrka vrtinec naglice urbanega življenja, vendar nam ajurveda
pravi, da je pomembno, da si jeseni vzamemo čas zase in se pripravimo na zimski
počitek, ko se bodo v telesu zaradi pomanjkanja gibanja, sončne svetlobe in
težje prehrane, lahko nakopičile odpadne snovi. Ajurveda zato priporoča
notranje in zunanje oljenje telesa ter aplikacijo pripravkov iz zdravilnih
zelišč, ki nam bodo pomagali očistiti in nahraniti telesna tkiva. Za redno
masažo telesa s toplim sezamovim oljem, žvrkljanje olja v ustih in uživanje
Triphale za čiščenje odpadnih snovi iz telesa lahko poskrbimo sami, temeljitejše posege
'rednega in izrednega vzdrževanja' pa prepustimo usposobljenim strokovnjakom. Enako,
kot jesensko listje prekrije in zaščiti zemljo in žive organizme v njej pred
neposrednimi vremenskimi vplivi, tudi mi z oljenjem telo zaščitimo in nahranimo
obenem.
Hladno in
vetrovno vreme našemu telesu dobesedno 'jemlje energijo', zato moramo paziti na
vzdrževanje temperature v telesu. Izkoristimo sončne dni za sprehod ali
aktivnosti v naravi – jeseni je v zraku veliko energije, zato je sproščeno gibanje
v naravi zelo krepčilno. Kot nalašč narava jeseni bogato obrodi in z malo truda
si lahko naberemo jesenskih plodov; robid, malin, kostanjev, oljk in seveda gob. Z uživanjem
svežega sadja, kot so jabolka, grozdje in kaki, poskrbimo za ravno pravo mero
sladkorja in pomagamo ohladiti ogenj, ki je ostal od poletja.
Jeseni se moramo
predvsem izogibati hladni in suhi hrani, ki bo samo še dodatno izsušila in
ohladila naš organizem ter pazimo, da ne jemo preveč hrane, ki napihuje, kot so
stročnice, česen, gazirane pijače. Poskrbimo, da bodo obroki topli in sveže
pripravljeni, lahki hrani pa lahko začnemo postopno dodajati bolj hranilne
snovi, kot so zdrave maščobe rastlinskih olj in seveda prekuhano maslo ali ghi.
Tople napitke, kuhano sadje iz katerega pripravimo sladke dobrote ter uporabo
začimb, kot so cimet, kardamom, rimski kumin in kurkuma vključimo v našo
vsakodnevno prehrano. Na ta način bomo poskrbeli za ravnotežje vata principa.
Jeseni se moramo izogibati postu in stradanju, saj mora telo pridobiti energijo
za zimo, prav tako se izogibamo grenkemu, trpkemu in preveč pekočemu okusu, ki
povečujejo vata princip. Zelo pomembno je, da jemo redno in uravnoteženo, ob
primernem času dneva. Idealno bi bilo, da po sončnem zahodu ne jemo večjih
obrokov. Večerja naj bo lahka, pred spanjem pa lahko popijemo kozarec toplega
mleka, v katerega smo zamešali začimbe in med. Čez dan, še posebej pa zjutraj
in zvečer, pijemo topel čaj ali toplo, prekuhano vodo.Okusno začinjen ajurvedski mlečni napitek pripravimo tako, da mleku dodamo začimbe: cimetova skorja, kardamom, janež, kurkuma in ga prevremo, ko se ohladi pa ga zasladimo z medom.

