MOŠKI IN ŽENSKE

Včeraj sta naju obiskala prijatelja, ki sva jima poklonila knjigo »Moški so z Marsa, ženske so z Venere«, avtorja Johna Graya. Zelo zanimiva knjiga, ki mi je pomagala razumeti moja vedenja v odnosu do partnerja in njegove reakcije. Govorili smo o knjigi in o podobnosti njunega odnosa s tistim, kar opisuje knjiga.
V nekaj besedah, John Gray pravi, da moški odreagirajo na stres tako, da se zaprejo v svoj brlog v tišini in se iz njega vrnejo šele takrat, ko so našli rešitev ali pa sprejeli situacijo kot tako.
Moški o svojih težavah ne govorijo z drugimi, razen takrat, kadar iščejo pomoč pri iskanju rešitve.
Nasprotno pa ženske lahko govorijo o svojih težavah in jih na ta način ublažijo: ne iščejo rešitev, ampak želijo deliti svoja čustva.
Zaradi tega je komunikacija med moškim in žensko zelo težka in velikokrat konfliktna; moški predlaga možne rešitve ženski, ki govori o svojih težavah in se zato počuti, da je ne razume.
Po drugi strani se moškemu zdi, da ženska sili vanj, kadar je soočen s težavo in si želi v miru svoje votline poiskati rešitev le te, zato se razjezi, kadar je ženska preveč radovedna, saj ga na ta način ovira pri iskanju rešitve ali analizi težave v tišini.
Zato veliko žensk obsoja moške, da jih ne razumejo in da jim je mar samo zanje, mnogi moški pa obsojajo ženske, da preveč klepetajo in ničesar ne rešijo.
Vse to zlahka razumemo, a le stežka upoštevamo v naših vsakodnevnih življenjih, saj takrat, ko nastopi težava, večinoma pričakujemo, da bo partner z nami 'nemudoma' sodeloval tako, da nam bo omogočil tišino, ali da se bo z nami pogovarjal. S potrpežljivostjo in vztrajnim ponavljanjem pravil spoštljive komunikacije oba partnerja vedno lažje sprejmeta potrebe drugega, bodisi po odmiku, bodisi po poslušanju.

Vsekakor knjiga, ki jo je potrebno prebrati, če želimo biti zadovoljni v odnosu z nasprotnim spolom, ne samo s partnerjem, ampak tudi s prijatelji nasprotnega spola.