POMLADANSKO ČIŠČENJE ORGANIZMA
Solatna mešanica pomladanskih samoniklih rastlin |
Naš organizem potrebuje veliko energije za prebavljanje
hrane in hkrati za izločanje strupov, ki prihajajo v naše telo iz vseh strani,
bodisi z uživanjem nezdrave in s pesticidi obdelane hrane, dihanjem
onesnaženega zraka, uživanjem farmakoloških pripravkov in zdravil ali strupov,
ki jih telo samo proizvaja zaradi stresa, bodisi da gre za psihološko ali
telesno preobremenjenost. Vse to dodatno obremeni organizem in kratkoročno
povzroča manjše težave, kot so zaspanost, utrujenost, depresija, dolgoročno pa
lahko pripelje do resnejših težav, ki lahko povzročijo prehitro staranje in
poškodbe vitalnih organov, predvsem jeter in ledvic.
Detoksikacija ali čiščenje organizma nam pomaga vzpostaviti
naravno ravnovesje telesa in boljše delovanje vitalnih organov, sami pa se
lahko prepričamo, da nam globinsko čiščenje telesa povrne življenjsko energijo,
koncentracijo in pozitivno življenjsko naravnanost. Pravi čas za čiščenje tako
telesa kot tudi uma je prav pomlad. Po dolgi zimi in
prehrani, revni s svežim sadjem in zelenjavo, pomanjkanjem gibanja in sončne
svetlobe, je potrebno vnesti v organizem dovolj mineralov in vitaminov. Obenem pa
je potrebno organizmu pomagati izločiti nakopičene strupe iz krvi in jeter.
Narava vestno skrbi za svoje dojence in ravno spomladi nam
daje rastline, ki so najbolj koristne za okrevanje od zimskega mirovanja. Ljudje
na podeželju bodo znali povedati, da medvedi, ko se prebudijo iz zimskega
spanja, najprej uživajo čemaž (Alium
ursinum L.), ki mu v ljudskem izročilu pravimo tudi medvedji česen. V
primerjavi z gojenimi vrstami česna, čemaž vsebuje več aktivnih snovi in je
zato nepogrešljiv v pomladanski prehrani in čiščenju telesa.
Čemaž je trajnica, ki zraste od 10 - 30 cm s podolgovato podzemno
čebulico, obdano z belo kožico, iz katere najprej poženejo nežni svetlo zeleni
listi, zatem pa steblo, na katerem se razvijejo snežno beli cvetovi. Raste na
humusnih tleh v vlažnih listnatih gozdovih na krajih, kjer se sneg najdlje
zadrži. Pogosto raste na velikih površinah. Pozor! Čemaž težko zamenjamo z
drugimi rastlinami zaradi njegovega posebnega vonja po česnu, vendar ga lahko
zamenjamo s šmarnico (Convalaria maialis
L.) ki je zelo strupena in lahko povzroči tudi smrt.
Čemaž (Alium ursinum L.) |
Največ aktivnih snovi vsebujejo listi, ki jih ne sušimo,
ampak pripravimo v obliki tinkture, soka, vina ali namaza, ki ga uživamo nekaj
žličk dnevno, najmanj dva tedna. Poleg čiščenja krvi pomaga tudi pri
uravnavanju krvnega tlaka, odpravljanju črevesnih parazitov in težav z jetri
(zamaščena, trda ali povečana jetra), za zdravljenje arterioskleroze, multiple
skleroze in poapnjenja krvnih žil.
Regrat (Taraxacum officinale L.) |
Druga rastilna, ki je enako koristna za pomladansko čiščenje
organizma je regrat (Taraxacum officinale
L.). Tega ni potrebno podrobneje opisovati, saj ga tudi otroci dobro
poznajo, ki ga s pihanjem njegovih cvetnih lučk širijo po travnikih in vrtovih.
Ta majhen, povsod prisoten plevel vsebuje vse, kar
potrebujemo za pomladansko čiščenje. Regrat vpliva na delovanje jeter in
ledvic, zaradi grenkih snovi, ki jih vsebuje pa spodbuja izločanje sline in
želodčnega soka. Poleg tega regrat poveča izločanje žolča, ki pomaga pri
razgradnji maščob v organizmu. Visoka vsebnost inulina, ki je probiotik,
spodbuja delovanje črevesne flore in na ta način pripomore k bolj učinkovitemu
čiščenju črevesa.
Regratove liste uživamo sveže, pripravljene kot solato, ki
jo lahko pripravimo skupaj z drugimi pomladanskimi rastlinami, kot so
trobentice, vijolice, motovilec in vršički koprive. Večina ljudi pa ne ve, da
je za čiščenje jeter in krvi še posebej delujoča regratova korenina, ki jo
lahko naberemo spomladi in jo uporabljamo svežo v poparkih z mlekom ali vročo
vodo ali jeseni za sušenje v čajnih mešanicah. Regratova korenina znižuje
sladkor v krvi in učinkovito čisti jetra, zato jo uporabljamo pri zdravljenju
sladkorne bolezni in bolezni jeter (ciroza, hepatitis, zamaščena jetra).
Tretja spomladanska rastlina, ki nam pomaga pri izločanju strupov iz organizma je seveda kopriva (Urtica dioica L.). Le malokdo ni spoznal najbolj očitno lastnost koprive – pekočino, ki jo začutimo na koži, če jo brez previdnosti primemo in dovolimo malim iglicam, da se zarijejo v kožo in vanjo izločijo manjšo količino mravljične kisline.
Kopriva raste na krajih, kjer so živeli ali še vedno živijo
ljudje. Rada ima obilna tla, bogata s hranilnimi snovmi in veliko količino
dušika.
Mrtva kopriva |
Koprivo lahko pripravimo kot hranljivo zelenjavo v juhi in
prilogah, enako kot špinačo ali blitvo, le da je kopriva veliko bolj zdrava,
saj ne vsebuje oksalne kisline. Kopriva okrepi imunski sistem, pospešuje
izločanje snovi iz organizma, zdravi slabokrvnost, putiko, čisti kri, znižuje
povišani sladkor v krvi, preprečuje izpadanje las …
Sok iz koprive, jabolk in korenja |
Čemažev namaz
150 gr čemaža
50 gr orehov ali pinjol
50 gr parmezana ali podobnega sira
100 ml olivnega olja
Sol po potrebi
Olivno olje in čemaž dobro zmešajte v mešalniku. Ko ste
dobili kompaktno zmes, zmanjšajte hitrost mešanja in dodajte nariban sir. Pred
koncem dodajte orehe ali pinjole zato, da jih preveč ne zmečkate.
Na ta način lahko shranite čemaž skozi celo leto.
Zeliščno maslo
1 šopek čemaža
1 šopek mladih poganjkov kopriv
3 žlice mletih orehov
4 žlice olivnega olja
Čemaž in koprive operite in jih osušite. V mešalniku
zmešajte čemaž, koprive, orehe in olje. Zmesi dodajte maslo in vse skupaj dobro
premešajte, nato dodajte sol in poper po potrebi.
Presni sok iz čemaža in kopriv
Liste čemaža in mladih kopriv zmeljemo v sokovniku, če ga
imamo ali z ročnim mlinčkom za orehe. Jemljemo 1-3 jušne žlice soka z vodo,
čajem ali jogurtom vsakodnevno sveže pripravljeni sok. Za boljši okus lahko
pripravimo tudi presni sok samo iz kopriv, skupaj s sveže stisnjenim korenčkom
in jabolkom.
Regratova solata |