UTRINKI NOVEMBRSKE AJURVEDSKE KUHALNICE

Zima je le korak pred nami in skrajni čas je, da pripravimo svoj organizem na najhladnejši del leta in okrepimo njegov obrambni odgovor. Če tega še niste storili, imamo za vas nekaj nasvetov, ki smo jih podelili na novembrski Ajurvedska kuhalnica v trgovini Kot doma, na kateri smo se posvetili uspešnemu boju proti prehladom in ostalim zimskim nadlogam.
Najprej smo poskusili dragoceni čaj iz 7 zdravilnih gob in takoj zaznali spremembe, ki jih ta čaj naredi v našem organizmu. Njegovo zdravilnost pripisujemo različnim učinkovinam, ki jih vsebujejo gobe, kot so Ganoderma lucidum ali svetlikava pološčenka, kot jo imenujemo pri nas ali hrastova sjajnica na Hrvaškem in na Japonskem seveda reiši. Za razliko od večine izdelkov na trgu, ki so izdelani iz gojenih gob, smo se mi razvajali s čajem iz naravno rastočih gob v gozdu, ki ga lahko enkrat mesečno naročite. Počasi se je kuhal v velikem loncu na ognju in že sam vonj je spodbudil izločanje notranjih tekočin, ki so se iz neznanega razloga razveselile.
Gozd ima svojo moč, in to se pozna tudi na izdelkih in seveda delovanju. Redno uživanje takšnega napitka nam vrne življenjsko moč in spodbudi delovanje našega imunskega sistema ter zavira rast zločudnih celic v organizmu. Že v tradicionalni kitajski medicini so ga uporabljali za zdravljenje in preventivo pred boleznimi, saj so vedeli da čudežne gobe lahko modulirajo obrambni sistem organizma na najbolj optimalen način. Nedavne raziskave so pokazale, da imajo močno protivnetno, antibakterijsko in protivirusno delovanje in obenem spodbujajo rast T-celic oz. obrambni odgovor sistema. 
Nadaljevali smo s presnimi kroglicami, ki smo jih pripravili iz ekološkega suhega sadja, fig, kakijev, sliv, datljev in brusnic, jim dodali indijske oreščke in med in jih povaljali v zmleti pistaciji. Presne kroglice lahko v hladilniku stojijo tudi več tednov, zato jih lahko pripravite "na zalogo". So odlična popotnica v šolo in službo, saj telo oskrbijo s prepotrebnimi ogljikovimi hidrati, fruktozo in glukozo ter vitamini in minerali, ki jih vsebuje suho sadje, iz oreščkov pa izluščimo esencialne maščobe. Lahko jim dodamo različne začimbe, kot so klinčki, cimet, ingver, ki bodo še dodatno obogatile poln okus, z malo potrpljenja pa lahko naredimo kraljevske presne kroglice (na sliki). Za nadev smo zmešali žele iz kutine in oreščke, ki smo ga obdali z zgoraj omenjenim presnim testom in začinili s klinčki v prahu. Takšna energetska bomba nam pomaga, da se izognemo hitro ali nepravilno pripravljeni hrani v lokalih in menzah, zadovoljijo potrebe organizma po sladkorju in sprostijo dovolj energije za neovirano delovanje.
Še eno čudežno živilo, ki nam pomaga obvarovati se različnih zimskih nadlog, utrujenosti in slabega počutja, prehladov in viroz in mu lahko tudi rečemo zdravilo. To je sveže pripravljen presni sok iz rdeče pese, korenja in jabolk, ki morajo biti seveda ekološko pridelana (nešpricana, brez umetnih gnojil). Sveže stisnjen sok, poln vitaminov in mineralov, lahko obogatimo z ingverjem in kurkumo, vendar se moramo o tem posvetovati s svojim zdravnikom. Ingver draži želodec, kurkume pa ne smemo uživati, če imamo težave z žolčem. Aktivna učinkovina kurkumin, ki se je izkazala za odlično podporo pri zdravljenju bolezni srca, lahko v manjši meri interferira z nekaterimi zdravili (seznam). Uživanje presnega soka dalj časa bo dalo našemu organizmu nov zagon, pomagalo pa nam bo tudi pri izboljšanju prebave in hujšanju. Tekoča hrana, bogata z življenjsko pomembnimi snovmi, je kakor balzam za naš želodec in prebavila, saj je večji del tistega, kar bi pri uživanju celih sadežev naredil želodec t.j. izluščil celulozna vlakna od hranljivih snovi, opravil sokovnik. Zato v naši ajurvedski kuhinji ne sme manjkati dober sokovnik. Na zdravje in na snidenje 17. decembra!