Regratov sirup lahko pripravimo sami in ga
uporabljamo proti kašlju in za krepitev organizma. Predstavljamo vam klasičen
način priprave regratovega sirupa. V receptu je uporabljen beli sladkor, lahko
pa uporabite tudi nerafiniran trsni sladkor. Pripravljen sirup jemljemo v
majhnih količinah (oziroma po žličkah) in pazimo, da z njim ne pretiravamo, saj
ima velik delež sladkorja. Sirup nam lahko, tudi v kombinaciji z drugimi
zdravilnimi pripravki pomaga pri zdravljenju, saj krepi imunski sistem, deluje
na krv in prebavo ter pomirja kašelj. Čisti organizem in nakopičeno sluz v
telesu, zato ga uporabljamo pri prehladu. Uporabimo ga lahko tudi kot dodatek k
čaju, slezov čaj na primer še poveča učinek enega in drugega.
SESTAVINE:400 regratovih cvetov
2 litra vode
2 kg sladkorja (lahko je nerafinirani trsni sladkor)
2 narezani limoni (biološko neoporečni)
Sok 2 limon
PRIPRAVA:
Svetujemo vam, da naberete mlade in popolnoma odprte cvetove, najbolje v popoldanskem času ob toplem vremenu, saj so takrat polni peloda. Cvetove operemo po potrebi, ocedimo in nato prekuhamo v vodi (približno 20 minut). Pripravek pustimo mirovati 24 ur, nato pa ga precedimo (z bombažno gazo) in s prsti še dodatno izstisnemo tekočino iz cvetov. Dodamo sok 2 liom in nato še dve limoni, narezani na rezine. Nato dodamo 2 kg sladkorja in vse skupaj kuhamo na šibkem ognju približno 2 uri. Mlačen sirup zlijemo v sterilizirane steklene kozarce. Tako shranjen regratov sirup lahko stoji dalj časa.
Doziranje je odvisno od našega stanja in bolezni. Od 1-3 žličke na dan.
AYURVEDSKE OPOMBE:
Pomiruje Vato in Pitto. Povečuje Kapha došo.
Piše: Igor Kunštek, permakulturni dizajner