"KDO SEM JAZ" - vtisi iz delavnice


"Že prvi dan zjutraj sem se zbudila tako spočita, čeprav sem zelo slabo spala in seveda z mislijo "kdo sem jaz?", nisem nič premišljevala kako in kaj bo sedaj in se obremenjevala s preteklostjo, dejansko sem dva dni bila prisotna tukaj in zdaj. Prišla sem do ugotovitev,da preveč mislim in si planiram stvari kako bom, hitim zmeraj in enostavno mi čas kr ubeži.V teh dveh dneh pa niti pomislila nisem koliko je ura in me ni neč motilo ker nisem imela ure. Skratka fantastična izkušnja,ki jo ne bom nikdar pozabila in ki se mi je za vselej vsedla v srce."

"Vse bolj sem bila utrujena, bolele so me noge, hrbet, telo je bilo nemirno, glava pa mirna, prazna. Vmes sem imela občutek, da je telo nekaj nedefiniranega kot bi bilo blazina. Odgovori so bili od pridno dete odgovarja, do popolne zdolgočasenosti in utrujenosti. V soboto me je prešinilo, da sem močna ženska in sem postala dobre volje. Mislim, da sem takrat ujela bika za rep. Naslednji dan sem čutila telo zelo definirano, vse konture so bile jasne, vendar sta se utrujenost in zdolgočasenost ponovila, dokler mi to stanje ni tako presedlo, da sem "udarila po mizi" in rekla dovolj. V tem momentu se mi je energija dvignila, počutila sem se OK, močno."

"Potopljena v dozivljanje sebe, sveta, cutenja. Dozivimo presenecenje ali ponovno podozivimo svojo zalost, jezo, tudi otrosko veselje, ... mirnost , sproscenost trenutka......ozavestimo nase bistvo in neverjetno: odkrijemo strah in pogum!!!"


"Izredno zanimivo se je bilo zjutraj zbuditi in začeti dan na povsem drugačen način, brez govorjenja, v tišini. Koan » kdo je znotraj« je imel izredno močan vpliv na poglabljanje v samo bistvo trenutka in lahko rečem, da deluje kot neka nevidna sila ki transformira običajno zavest in jo popelje na višjo raven zavedanja. Potem šele je spoh možno resnično samoizpraševanje : kdo pravzaprav sem jaz. Prvi dan je bil nekoliko težaven, saj je umu težko preklopiti na njemu neznan način delovanja. A kaj hitro je nehal povzročati zmedo in moram reči, da je na trenutke popolnoma izginil in je na dan začel prihajati resnični jaz. Drugi dan delavnice je bil pravi balzam za dušo. Ko je razum utihnil in se nehal vpletati sem najprej občutil tišino, bolje rečeno popolno praznino. Misli so izginile, tiste pa ki so se pojavljale so bile del Koana, del procesa. Ko mi je postalo jasno, da je edino pomembno to, kar obstaja v tem trenutku, se je začela resnična preobrazba in lahko rečem, da sem prvič v življenju dosegel cilj meditacije oziroma sploh spoznal kaj pravzaprav meditacija je. Brez da človek utiša svoj um meditacija ni možna, ko to enkrat stori in začne živeti v trenutku, potem meditacija sledi kot naravna posledica. Zadnji dan je bil naporen, saj je um spet začel intenzivneje soditi o tem in onem. Postalo mu je prenaporno in sploh ni več vedel kaj bi. Neznani teren ga je popolnoma zmedel. Začele so se pojavljati misli o prihodnosti, bivanje v trenutku ni bilo več možno za več kot le zelo kratek čas. Je pa po koncu delavnice ostala zavest o zelo dragoceni izkušnji, ki sem jo bil deležen in vem da mi bo v prihodnje, predvsem pa v TEM trenutku lahko zelo pomagala."