ZAČENJAJO SE PRVI SOKOVI



Na našem sprehodu v naravo bomo videli, da je sezona nabiranja bezgovega cvetja tukaj in je čas, ko lahko pripravimo dovolj sirupa za celo leto. Bezgov sirup ni le samo okusen, ampak tudi zelo zdravilen. Uporablja se za pospeševanje izločevanja nakopičene tekočine v organizmu, na primer pri putiki ali protinu, revmi in artritisu, pri prehladih, gripah in podobnih boleznih, v pomoč nam je tudi pri hujšanju.
Sirup pripravimo brez kuhanja in tako ohranimo velike količine naravnih fermentov in vitaminov, ki organizmu vračajo vitalnost. Priprava je zelo enostavna, potrebno je le nekoliko potrpljenja, saj je razdeljena v tri faze oziroma na tri dni:
 
1. dan
Sveže razcvetene cvetove nabiramo po lepem in suhem vremenu zato, da cvetovi ohranijo čim večjo količino cvetnega prahu. Nato jih namočimo v vodo, po možnosti v izvirsko vodo ali deževnico, v kateri smo raztopili limonsko kislino. Dodamo na kolute narezano limono in pustimo stati do jutra.

2. dan
Dodamo limonin sok, precedimo tekočino in v njej raztopimo sladkor ter občasno premešamo.

3. dan
Premešamo in preverimo, da se je ves sladkor stopil in dobljeni sirup vlijemo v čiste steklenice z navojnim zamaškom. Pri tem moramo paziti, da zamaška ne zatisnemo do konca zato, da bi lahko plini, ki se tvorijo pri fermentaciji.

Vse posode morajo biti odporne na delovanje citronske kisline (rostfrei ali plastika).

SESTAVINE (približno 14 litrov soka):
100 cvetov bezga
10 litrov vode
100 gramov citronske kisline
4 nešpricane limone narezane na kolute
Sok 5 limon


Sledi sirup iz koprive!