ZAČENJAJO SE PRVI SOKOVI
Na našem sprehodu v naravo bomo videli, da je sezona
nabiranja bezgovega cvetja tukaj in je čas, ko lahko pripravimo dovolj sirupa
za celo leto. Bezgov sirup ni le samo okusen, ampak tudi zelo zdravilen.
Uporablja se za pospeševanje izločevanja nakopičene tekočine v organizmu, na
primer pri putiki ali protinu, revmi in artritisu, pri prehladih, gripah in
podobnih boleznih, v pomoč nam je tudi pri hujšanju.
Sirup pripravimo brez kuhanja in tako ohranimo velike
količine naravnih fermentov in vitaminov, ki organizmu vračajo vitalnost.
Priprava je zelo enostavna, potrebno je le nekoliko potrpljenja, saj je
razdeljena v tri faze oziroma na tri dni:
1. dan
Sveže razcvetene cvetove nabiramo po lepem in suhem vremenu
zato, da cvetovi ohranijo čim večjo količino cvetnega prahu. Nato jih namočimo
v vodo, po možnosti v izvirsko vodo ali deževnico, v kateri smo raztopili
limonsko kislino. Dodamo na kolute narezano limono in pustimo stati do jutra.
2. dan
Dodamo limonin sok, precedimo tekočino in v njej raztopimo
sladkor ter občasno premešamo.
Premešamo in preverimo, da se je ves sladkor stopil in
dobljeni sirup vlijemo v čiste steklenice z navojnim zamaškom. Pri tem moramo
paziti, da zamaška ne zatisnemo do konca zato, da bi lahko plini, ki se tvorijo
pri fermentaciji.
Vse posode morajo biti odporne na delovanje citronske
kisline (rostfrei ali plastika).
SESTAVINE (približno 14 litrov soka):
100 cvetov bezga
4 nešpricane limone narezane na kolute
Sok 5 limon
Sledi sirup iz koprive!