ZA ZDRAVJE KOPRIVA

Narava je v mnogočem modrejša od nas in nam od pamtiveka v vsakem trenutku leta ponuja točno to, kar v tistem trenutku najbolj potrebujemo. Tako je pomlad kot nalašč, da se odpravimo v naravo in poiščemo sočne vršičke in liste mlade koprive. Prav kopriva je rastlina, ki nam spomladi pomaga prebuditi nove življenjske moči in odpraviti posledice 'zimskega spanja', kot so mraz ter pomanjkanje vitaminov in mineralov. 
Z minerali bogat obrok koprive je idealen za telesne celice - pomaga jim izločiti toksine, ki so se v telesu nabrali v času zime, spodbuja prekrvavitev in okrepi imunski sistem - vse, kar naše telo potrebuje spomladi. Zato je kopriva prva rastlina, na katero se moramo spomniti, kadar nas pesti pomladanska utrujenost, ki nastane tako zaradi zimskega pomanjkanja vitaminov in mineralov, kot tudi zaradi kroženja toksinov, ki so se naložili pozimi, v krvi. 
Njeno diuretično delovanje, kot tudi blago čiščenje krvi, nam bosta pri tem v pomoč. Čeprav se sliši čudno, lahko včasih koprivna kura pomaga pri vkleščenem živcu, saj pomaga izločiti odvečno vodo iz telesa. Kopriva je odlična za telo, pa tudi za živce, saj jih okrepi. Pomaga pri živčnosti, stresu in depresiji. Ne glede na to, s katerimi telesnimi tegobami se srečujemo, nam koprivna kura ne bo škodila, velikokrat pa zna narediti male čudeže:



  • rahlo pospešuje delovanje trebušne slinavke in izločanje inzulina, zato pomaga pri zniževanju sladkorja v krvi,
  • pomaga pri boleznih dihalnega aparata - pomirja kašelj, blagodejno vpliva na izkašljevanje, bronhitis in prehlade,
  • spodbuja cirkulacijo in čisti kri,
  • na splošno popravi krvno sliko in na ta način regenerira notranje organe,
  • pomiri vnetja na sluznici in na koži,
  • pospešuje delovanje ledvic, izločanje vode in urina iz telesa, pomaga pri urinarnih infekcijah,
  • odlično deluje na imunski obrambni sistem, ne glede na to ali gre za virusne, bakterijske, glivične ali alergogene težave,
  • deluje na spolne organe, še posebej je poznana njena uporaba pri težavah s prostato.