AJURVEDSKA JESEN

Po ajurvedskem koledarju jeseni prevladuje suh, hladen in živahen Vata princip, ki je še posebej občutljiv na zunanje vplive, se hitro vznemiri in izgubi ravnovesje. Prav zato morajo ljudje, pri katerih prevladuje vata princip posebno pozornost nameniti umirjanju tega elementa, slediti vsakodnevni rutini, zagotoviti dovolj hranilnih snovi in počitka ter se zaščititi pred negativnimi posledicami naglih vremenskih sprememb.
Princip vate je odgovoren je za vsako gibanje, od premikanja mišic do prenosa živčnih impulzov in funkcije mišljenja. Vata dobesedno pomeni veter; suh in hladen element, ki je lahko kreativen, kadar je uravnovešen ali pa kaotičen in razpršen, kadar je neuravnovešen. Jeseni se ta princip poveča, zato je pomembno, da si vzamemo čas in pripravimo svoje telo na počitek.
Velikokrat v življenju pozabimo, kako pomemben je počitek za regeneracijo telesa in uma. Predvsem globok spanec  je ključnega pomena za obnavljanje celic in je zato izrednega pomena pri preprečevanju in zdravljenju degenerativnih bolezni, zato poskrbimo za naše spalne navade. Zaspimo najkasneje do enajste ure in vstanemo pred sončnim vzhodom in užijemo nekaj trenutkov popolnega miru preden se začne prebujati dan.
Nemiren spanec, živčnost in vznemirjenost lahko najbolje preženemo z rutinskim izvajanjem nekaterih ajurvedskih priporočil za zdravo jesen. Jeseni posebno pozornost svojemu telesu in umu posvetimo v času sončnega vzhoda in sončnega zahoda, ki nam omogočita uravnotežen prehod med dnevom in nočjo ter uravnotežen prehod iz toplega in suhega poletja v hladno in vlažno zimo. V tem času je posebej priporočljivo začeti z izvajanjem pranajame, lahkih telesnih vaj in meditacije.  Priporočljivi so jogijski položaji za prizemljevanje in tisti, ki pomagajo k gibanju apana prane navzdol – koleno k glavi, obrnjeni položaji, zasuki, počasni pozdravi soncu.
Jeseni nas lahko hitro posrka vrtinec naglice urbanega življenja, vendar nam ajurveda pravi, da je pomembno, da si jeseni vzamemo čas zase in se pripravimo na zimski počitek, ko se bodo v telesu zaradi pomanjkanja gibanja, sončne svetlobe in težje prehrane, lahko nakopičile odpadne snovi. Ajurveda zato priporoča notranje in zunanje oljenje telesa ter aplikacijo pripravkov iz zdravilnih zelišč, ki nam bodo pomagali očistiti in nahraniti telesna tkiva. Za redno masažo telesa s toplim sezamovim oljem, žvrkljanje olja v ustih in uživanje Triphale za čiščenje odpadnih snovi iz telesa  lahko poskrbimo sami, temeljitejše posege 'rednega in izrednega vzdrževanja' pa prepustimo usposobljenim strokovnjakom. Enako, kot jesensko listje prekrije in zaščiti zemljo in žive organizme v njej pred neposrednimi vremenskimi vplivi, tudi mi z oljenjem telo zaščitimo in nahranimo obenem.
Hladno in vetrovno vreme našemu telesu dobesedno 'jemlje energijo', zato moramo paziti na vzdrževanje temperature v telesu. Izkoristimo sončne dni za sprehod ali aktivnosti v naravi – jeseni je v zraku veliko energije, zato je sproščeno gibanje v naravi zelo krepčilno. Kot nalašč narava jeseni bogato obrodi in z malo truda si lahko naberemo jesenskih plodov; robid, malin, kostanjev, oljk in seveda gob. Z uživanjem svežega sadja, kot so jabolka, grozdje in kaki, poskrbimo za ravno pravo mero sladkorja in pomagamo ohladiti ogenj, ki je ostal od poletja. 
Jeseni se moramo predvsem izogibati hladni in suhi hrani, ki bo samo še dodatno izsušila in ohladila naš organizem ter pazimo, da ne jemo preveč hrane, ki napihuje, kot so stročnice, česen, gazirane pijače. Poskrbimo, da bodo obroki topli in sveže pripravljeni, lahki hrani pa lahko začnemo postopno dodajati bolj hranilne snovi, kot so zdrave maščobe rastlinskih olj in seveda prekuhano maslo ali ghi. Tople napitke, kuhano sadje iz katerega pripravimo sladke dobrote ter uporabo začimb, kot so cimet, kardamom, rimski kumin in kurkuma vključimo v našo vsakodnevno prehrano. Na ta način bomo poskrbeli za ravnotežje vata principa. Jeseni se moramo izogibati postu in stradanju, saj mora telo pridobiti energijo za zimo, prav tako se izogibamo grenkemu, trpkemu in preveč pekočemu okusu, ki povečujejo vata princip. Zelo pomembno je, da jemo redno in uravnoteženo, ob primernem času dneva. Idealno bi bilo, da po sončnem zahodu ne jemo večjih obrokov. Večerja naj bo lahka, pred spanjem pa lahko popijemo kozarec toplega mleka, v katerega smo zamešali začimbe in med. Čez dan, še posebej pa zjutraj in zvečer, pijemo topel čaj ali toplo, prekuhano vodo.
Okusno začinjen ajurvedski mlečni napitek pripravimo tako, da mleku dodamo začimbe: cimetova skorja, kardamom, janež, kurkuma in ga prevremo, ko se ohladi pa ga zasladimo z medom.