NOVOLETNO DARILO


VZEMI SI SVOJ ČAS, ne obstaja noben drug čas. Tudi takrat, kadar je videti, da vse okoli tebe drvi naprej brez vsakega nadzora, si vzemi svoj čas.
Čas ni objektiven, v celoti je odvisen od tvojega zaznavanja in povezanosti s samim seboj. Če živiš v sedanjosti in si v stiku s svojim doživljanjem realnosti in odprt za trenutno izkušnjo, si gospodar časa in ne njegov suženj.
KAKO TO NAREDIM? Način je enostaven: sestavljen je iz nekaj korakov, ki ne zahtevajo posebnih sposobnosti, talenta ali obvladanja tehnik. Gre za »prakticiranje navzočnosti«.
Verjamem, da si želiš tudi ti, kakor jaz, živeti in ne zgolj preživeti. Predvidevam, da želiš tudi ti začutiti polnost in obilje življenja. Vem, da si se tudi ti, kakor jaz, vsaj enkrat vprašal: »Je to vse, kar ima človek od življenja?« To vprašanje ima odgovor: navzočnost. To je odgovor na vsa vprašanja, saj ti omogoča poiskati tvoje odgovore, ki lahko edini zadovoljijo tvojim hrepenenjem in tvoji lakoti.
Pogosto se nam zdi zelo težko vzeti čas zase, najti ali si celo zamisliti možnost, da bi lahko življenje živeli skladno s svojim lastnim ritmom. Včasih se nam zdi, da je to nemogoče. Res je, ni lahko, zato ker nas večino sveta, kot ga poznamo, pri tem moti. Zato je tako lahko izgubiti se v drugih ljudeh, stvareh, projektih, skrbeh, v kopičenju in posledičnem tekanju za stvarmi…če pa bi se lahko samo za sekundo zaustavili in se vprašali: Kdo je tisti, ki se izgubi? Kdo teče? Kdo bere v tem trenutku? Že samo, če se vprašamo KDO smo, postanemo manj izgubljeni, manj hitimo in smo bolj navzoči. Pojavi se naslednje vprašanje: navzoči za koga? Za edino osebo, ki se lahko zaveda, da teče, se zmede in izgubi, da bere in se sprašuje … TEBE!
Ti si čudež - osnovno zavedanje, ki prepozna vsak dogodek, vsak trenutek, vsako možnost, vsak nagib, odnos, čustvo, občutek in misel, ki so življenje, katerega želiš živeti čimbolj polno.
Prvi korak je torej: vprašaj se in vzami si čas, da začutiš navzočnost osebe, ki doživlja. Vsakič bolj boš prišel v stik s tistim, kar imenujemo Resnični jaz: edinstveno manifestacijo tvoje biti.
Drugi korak: spominjaj se tvojega Resničnega jaza. Potem, ko si spoznal, da si v središču vsakega tvojega trenutka, si vzemi čas, zaustavi in spomni: jaz sem tisti, ki doživlja.
Tretji korak: spomni se, kadar pozabiš. Sprejmi svojo pozabljivost, brez občutka krivde ali obsojanja, zgolj opazi: »O, pozabila sem nase!« in ponovno se boš vrnil domov v istem trenutku.
To je praksa, prijatelj moj. Nekaj, kar potrebuje čas, namero in trud, vendar pa je strast, ki jo boš našel, radost navzočnosti, sladkost obilja vsake nove izkušnje, in hvaležnost…